~~~~~~~~~~

......................................................................................................................... ...ένα βήμα μπροστά.....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η Νέα Μάκρη είναι πόλη της βορειοανατολικής Αττικής. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μαραθώνα. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 15.554 κατοίκους. Ιδρύθηκε το 1924, από τον Αντώνιο Τζιζή, όταν έφθασαν οι πρώτοι κάτοικοί της, πρόσφυγες από τα παράλια της Λυκίας Μικράς Ασίας, από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη Λεβίσσι. Η οικιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Νέας Μάκρης τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία. Έχει έκταση 36.662 στρέμματα και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στους 13.986 κατοίκους. Ως παραθεριστικό κέντρο, το καλοκαίρι, ξεπερνά τους 90.000 - 120.000 κατοίκους μιας και έχει χιλιάδες μόνιμους παραθεριστές που διαθέτουν εξοχική κατοικία. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΟ ΜΑΤΙ

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Γαλλικό πρακτορείο: «Το Μάτι δεν υπάρχει πια»

  ΜΑΥΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   


Ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείο στο Μάτι, «που δεν υπάρχει πια»

«Το Μάτι δεν υπάρχει πια». Νεκρική σιγή, απανθρακωμένοι σκελετοί αυτοκινήτων και ζώων: το μικρό παραθαλάσσιο θέρετρο της ανατολικής Αττικής έχει γίνει σήμερα στάχτη, μετά την πυρκαγιά που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων στην περιοχή, 26 από τους οποίους βρέθηκαν μέσα σε έναν κήπο εξοχικής κατοικίας.

Τα απανθρακωμένα πτώματα αυτών των τελευταίων θυμάτων βρέθηκαν «ανά ομάδες τεσσάρων ή πέντε ατόμων, ίσως οικογένειες, φίλοι ή άγνωστοι που αγκαλιάστηκαν μεταξύ τους σε μια τελευταία προσπάθεια να προστατευθούν, ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στη θάλασσα, 30 ή 40 μέτρα από εδώ», λέει ο Βασίλης Ανδριόπουλος, ένας από τους διασώστες του Ερυθρού Σταυρού που ανακάλυψε το μακάβριο θέαμα σήμερα το πρωί, ανάμεσά τους και «μικρά παιδιά».

Φεύγοντας για να γλιτώσουν από τις φλόγες φαίνεται πως παγιδεύτηκαν ανάμεσα στη φωτιά και την απόκρημνη όχθη σε απόσταση τριάντα μέτρων από τη θάλασσα.
Ένα κορίτσι που είχε προσπαθήσει να πηδήξει νωρίτερα στη θάλασσα σκοτώθηκε, δήλωσε ένας γείτονας.
Στη διάρκεια της νύχτας ένας φωτογράφος του AFP βρήκε όχι μακριά από εκεί τέσσερα πτώματα που ανήκουν σε ανθρώπους που προσπαθούσαν να διαφύγουν, τα τρία με αυτοκίνητο, το άλλο με μοτοσικλέτα.
Σήμερα το πρωί οι κάτοικοι που έφυγαν επέστρεφαν για να διαπιστώσουν τις ζημιές. Ορισμένοι έψαχναν ακόμη συγγενείς που είναι αγνοούμενοι: μια γυναίκα ψάχνει την κόρη της, μια άλλη τον σύζυγό και τον γιο της.
Στον κύριο δρόμο, όλα είναι μαύρα, ιδιαίτερα τα ψηλά πεύκα που περιβάλλουν τα σπίτια. Η θάλασσα είναι γκρίζα, η μυρωδιά του καμένου επικρατεί παντού.

Τα καναντέρ διασχίζουν αδιάκοπα τον ουρανό, ένας σωρός απανθρακωμένων αυτοκινήτων στο πεζοδρόμιο. Πτώματα σκύλων.

Η Στέλλα Πετρίδη, μια 65χρονη συνταξιούχος, είχε έξι σκυλιά. Βρισκόταν στην εκκλησία όταν, βλέποντας τη φωτιά να έρχεται, έτρεξε στο σπίτι της όπου ήταν κλεισμένα. Όμως δεν μπόρεσε ούτε να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού της που είχε τυλιχθεί ήδη στις φλόγες.
Δεν είχε άλλη επιλογή από το να τρέξει στην παραλία, όπου ένα σκάφος του πολεμικού ναυτικού την περισυνέλεξε μαζί με άλλους, γύρω στις 04:00 για να τους στεγάσει λίγο πιο μακριά στη Ραφήνα, ο δήμαρχος της οποίας Ευάγγελος Μπουρνούς δηλώνει πως «το Μάτι δεν υπάρχει πια».
Ο Ράφι Ζερονιάν, ο υπεύθυνος γυμναστηρίου στη Ραφήνα, διέκοψε τις διακοπές του για να έρθει και να ανοίξει το κτίριο για την υποδοχή μερικών δεκάδων διασωθέντων.
Η Αθανασία Οκταπόδη, 60 ετών, με το πρόσωπο μαυρισμένο από τον καπνό και κοκκινισμένα μάτια, μιλάει για την ταχύτητα της φωτιάς, «κεραυνοβόλα» σύμφωνα με τους πυροσβέστες.
«Είδα τη φωτιά να κατεβαίνει από τον λόφο γύρω στις 18:00, σε πέντε-δέκα λεπτά ήταν στον κήπο μου». Όπως και πολλά σπίτια στο Μάτι, το δικό της περιβάλλεται από ψηλά πεύκα. «Έπιασε φωτιά. Βγήκα σαν τρελή και έτρεξα στην παραλία, έβαλα το κεφάλι μου στο νερό. Ύστερα κατέφθασαν σκάφη του πολεμικού ναυτικού».
Οι περισσότεροι διασωθέντες έμειναν έτσι μέσα στη θάλασσα βλέποντας τις φλόγες για πολλές ώρες.
Η Λέλα Δεμερτζή, 53 ετών, διασώθηκε πηγαίνοντας στην παραλία ενώ μετέφερε την άρρωστη μητέρα της στην πλάτη.
«Ο άνδρας μου έμεινε, έκανε τα πάντα για να σώσει το εξοχικό μας και τα κατάφερε», λέει.
Εκτός από τα πεύκα που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα, πολλοί γείτονες λένε πως άκουσαν επίσης τον ήχο πολλών εκρήξεων, προφανώς από φιάλες υγραερίου που βρίσκονταν σε πολλά εξοχικά.
Η Αλίνα Μαρζίν και η οικογένειά της, Γερμανοί τουρίστες από το Βούπερταλ που διέμεναν στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο Capo Verde, περίμεναν τα συνεργεία διάσωσης μέχρι τη 01:30 στο εστιατόριο του ξενοδοχείου με τις αποσκευές στα χέρια και τον φόβο μήπως δουν τα τζάμια των παραθύρων να σπάνε ανά πάσα στιγμή. Επρόκειτο να πάρουν το πλοίο από τη Ραφήνα για τη Νάξο, αλλά τα ακύρωσαν όλα. «Φρικτές διακοπές», αναστενάζει η μητέρα της.

___________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου