~~~~~~~~~~

......................................................................................................................... ...ένα βήμα μπροστά.....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η Νέα Μάκρη είναι πόλη της βορειοανατολικής Αττικής. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μαραθώνα. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 15.554 κατοίκους. Ιδρύθηκε το 1924, από τον Αντώνιο Τζιζή, όταν έφθασαν οι πρώτοι κάτοικοί της, πρόσφυγες από τα παράλια της Λυκίας Μικράς Ασίας, από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη Λεβίσσι. Η οικιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Νέας Μάκρης τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία. Έχει έκταση 36.662 στρέμματα και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στους 13.986 κατοίκους. Ως παραθεριστικό κέντρο, το καλοκαίρι, ξεπερνά τους 90.000 - 120.000 κατοίκους μιας και έχει χιλιάδες μόνιμους παραθεριστές που διαθέτουν εξοχική κατοικία. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΟ ΜΑΤΙ

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Παναγιώτα Καλαποθαράκου, δικηγόρος, Γεν. Δ/τρια της ΕΚΠΟΙΖΩ: "Απροθυμία του κράτους να συγκρουστεί με τις τράπεζες και έτσι οι δανειολήπτες έχουν αφεθεί απροστάτευτοι"




Την Πέμπτη 16 Μαίου 2013 η ΕΚΠΟΙΖΩ σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Μαραθώνα πραγματοποίησαν εκδήλωση με θέμα «Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων». Η εκδήλωση έγινε στο πρώην Δημαρχείο της Νέας Μάκρης και ομιλήτρια ήταν η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ και δικηγόρος. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Πόπη Βερνάρδου, νομικός και μέλος ΕΚΠΟΙΖΩ και του ΣΥΡΙΖΑ Μαραθώνα, η οποία, αφού καλωσόρισε τον κόσμο, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση: 
 «Οι περισσότεροι έχουμε προσωπική εμπειρία από τη δράση των τραπεζών και των εισπρακτικών εταιρειών. Ανεξέλεγκτες ασκούν ψυχολογικές πιέσεις, απειλούν με κατασχέσεις, τρομοκρατούν τους οφειλέτες, έχουν οδηγήσει ανθρώπους στην αυτοκτονία.



Κι όμως λίγο καιρό πριν οι τράπεζες ήταν που πίεζαν τους ίδιους αυτούς ανθρώπους να χρεωθούν και τους μοίραζαν κάρτες και προεγκεκριμένα δάνεια. Και σ’ αυτή την επίθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος εναντίον μας οι τράπεζες έχουν συμπαραστάτη το ίδιο το κράτος. Σήμερα όμως, μετά τις αντισυνταγματικές και παράνομες περικοπές μισθών και συντάξεων και την επιβολή παράλογων και ληστρικών 
φόρων είναι προφανές ότι οι δανειολήπτες, όσο καλή πρόθεση και αν έχουμε, είναι αδύνατο να αποπληρώσουμε χρέη που δημιουργήθηκαν κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Η αδυναμία αποπληρωμής δεν οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα, αφού το εισόδημά μας μειώνεται συνεχώς, ενώ οι φόροι και τα χαράτσια αυξάνονται υπέρμετρα. Για να μη μιλήσουμε για το ότι αυξάνονται συνεχώς οι συνάνθρωποί μας που δεν έχουν πια κανένα εισόδημα. Κι όμως βιώνουμε τον παραλογισμό της τραπεζοκρατίας που δεν εννοεί να χάσει ούτε ένα ευρώ. Η ειρωνεία είναι ότι η κρίση οφείλεται στις τράπεζες, τις οποίες εμείς καλούμαστε να διασώσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν από το 2008 στις τράπεζες, ούτε το ότι η ανακεφαλαιοποίηση τους γίνεται με δικά μας χρήματα - πάλι δισεκατομμύρια. Πάει πολύ, λοιπόν, να τους επιτρέψουμε να μας αντιμετωπίζουν με υπεροψία για να διασωθούν καιροσκόποι που χάρισαν θαλασσοδάνεια και γκόλντεν μπόις που κέρδισαν σε βάρος της χώρας και εξακολουθούν να τρώνε και να πίνουν εις υγείαν των κορόιδων. 

Μιλάμε για εμπαιγμό. Ας θυμηθούμε εδώ ότι το καλοκαίρι του 2012, αμέσως μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είχε φέρει σχέδιο νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπου πρότεινε μια νέα σεισάχθεια. Μάλιστα στη συζήτηση που έγινε τότε στη Βουλή είχε κάνει παρέμβαση και ο βουλευτής μας ο Γιώργος Πάντζας, που είναι σήμερα κοντά μας. Το σχέδιο νόμου, μεταξύ των άλλων, προέβλεπε ολική διαγραφή χρεών για όσους βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, τους άνεργους, τους ανάπηρους, τους υπερήλικες, και γενικά τις πιο ευάλωτες ομάδες, καθώς και τη μερική διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων που είχαν τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγρότες λόγω των μνημονιακών πολιτικών. 


 Επίσης προέβλεπε: *Την απαγόρευση προς τις τράπεζες να καταγγείλουν τη σύμβαση δανείου, να εκδώσουν διαταγές πληρωμής και να προβούν σε οιανδήποτε πράξη αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των απαιτήσεών τους. *Την απαγόρευση πραγματοποίησης τηλεφωνικών οχλήσεων από εισπρακτικές εταιρίες. *Την εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες. *Τη θέσπιση αναγκαστικών κανόνων ρύθμισης για τις τράπεζες, ώστε οι δανειολήπτες να μην εξαρτώνται από χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες. Η πρόταση δυστυχώς για μας απορρίφθηκε τον Οκτώβριο. Επίσης πριν από ένα μήνα απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή της βουλής και το σχέδιο νόμου που έφερε το ΚΚΕ (και στηρίχθηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ). Και στις δυο περιπτώσεις τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της τρικομματικής ταυτίζονταν με τα επιχειρήματα των τοκογλύφων τραπεζιτών και της τρόικας. Όμως μπορούμε να αντισταθούμε στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει ενάντια στην ψυχική μας υγεία, στην λογική μας, στην προσωπικότητά μας και στην περιουσία μας. 
Στο δύσκολο δρόμο που έχουμε να διανύσουμε, μπορούμε να έχουμε τη συνδρομή της ΕΚΠΟΙΖΩ. Επειδή ως πολίτες και δανειολήπτες έχουμε δικαιώματα και οφείλουμε να τα γνωρίζουμε και να τα υπερασπιζόμαστε. Η ΕΚΠΟΙΖΩ ιδρύθηκε το 1988 και από τότε βρίσκεται δίπλα στον πολίτη. Έχει σημαντικές δράσεις σε πολλούς τομείς και έχει κερδίσει σημαντικές υποθέσεις στα δικαστήρια υπέρ των καταναλωτών. Ειδικά στη σημερινή κρίση και στο θέμα των τραπεζών ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει μια ένωση καταναλωτών είναι ιστορικός. 
Και αυτό, όχι μόνο γιατί μπορεί να πιέσει και να υποβάλει προτάσεις για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης, αλλά και γιατί μια απόφαση που εκδίδεται σε δίκη μεταξύ της ΕΚΠΟΙΖΩ και μιας τράπεζας παράγει δεδικασμένο που καλύπτει όλους τους καταναλωτές και όλες τις τράπεζες.
 Και ας θυμηθούμε τον Μπρεχτ από την όπερα της πεντάρας: «Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας, μπροστά στην ίδρυση μιας τράπεζας;»

 Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη τοποθέτηση ο Γιώργος Πάντζας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, που βρίσκεται πάντα κοντά στα προβλήματα της περιοχής μας. Μίλησε για τη συντονισμένη επίθεση εναντίον της ιδιοκτησίας και ανέπτυξε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αναφέρθηκε στην ανεργία, στη δυστυχία και στη φτώχεια που έχουν οδηγηθεί οι πολίτες εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών και κάλεσε τον κόσμο να οργανωθεί, να κατεβεί στους δρόμους και ανατρέψει την τρικομματική κυβέρνηση, η οποία κάθε μέρα που περνάει φέρνει και μια καινούργια συμφορά στη χώρα και το λαό. 

 Ακολούθησε η εισήγηση της Παναγιώτας Καλαποθαράκου, δικηγόρου και γενικής Διευθύντριας της ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία μίλησε για τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα της υπερχρέωσης. Εξήγησε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την υπαγωγή κάποιου φυσικού προσώπου στο νόμο 3869/2010, που έχει γίνει γνωστός ως νόμος Κατσέλη. Αναφέρθηκε στην απροθυμία του κράτους να συγκρουστεί με τις τράπεζες και στο γεγονός ότι οι δανειολήπτες έχουν αφεθεί απροστάτευτοι, διότι υπάρχει μεν ο νόμος Κατσέλη, αλλά στις σημερινές συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά. 
 Κάλεσε τον κόσμο να οργανωθεί σε ενώσεις καταναλωτών και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Μίλησε για τις παγίδες των τραπεζών που καλούν τους δανειολήπτες να υπογράψουν νέες συμβάσεις με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με τις παλαιές. Είπε ακόμη ότι η αναστολή πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ισχύει μέχρι τέλος του χρόνου και ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει σκοπό να ζητήσει από τον κόσμο να κατεβεί στο δρόμο για να απαιτήσει νέα παράταση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015. 
Αν δεν δοθεί παράταση οι συνέπειες θα είναι τραγικές και οι εξελίξεις ανεξέλεγκτες. Ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού, που απαντήθηκαν όλες από την κ. Παν. Καλαποθαράκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου