~~~~~~~~~~

......................................................................................................................... ...ένα βήμα μπροστά.....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η Νέα Μάκρη είναι πόλη της βορειοανατολικής Αττικής. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μαραθώνα. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 15.554 κατοίκους. Ιδρύθηκε το 1924, από τον Αντώνιο Τζιζή, όταν έφθασαν οι πρώτοι κάτοικοί της, πρόσφυγες από τα παράλια της Λυκίας Μικράς Ασίας, από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη Λεβίσσι. Η οικιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Νέας Μάκρης τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία. Έχει έκταση 36.662 στρέμματα και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στους 13.986 κατοίκους. Ως παραθεριστικό κέντρο, το καλοκαίρι, ξεπερνά τους 90.000 - 120.000 κατοίκους μιας και έχει χιλιάδες μόνιμους παραθεριστές που διαθέτουν εξοχική κατοικία. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΟ ΜΑΤΙ

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Περιήγηση – παρακολούθηση μιας «ζωντανής» ανασκαφής την ώρα εργασίας αρχαιολόγων και φοιτητών στον αρχαιολογικό χώρο στο Πλάσι Μαραθώνα


Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, σας προσκαλούν στην περιήγηση – παρακολούθηση μιας «ζωντανής» ανασκαφής την ώρα εργασίας αρχαιολόγων και φοιτητών στον αρχαιολογικό χώρο στο Πλάσι Μαραθώνα, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο 8 Ιουνίου 2019 και ώρα 12:00.

Aπό τον Μάιο του 2014, η ανασκαφή διεξάγεται από τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής του ΥΠΠΟΑ.
Η ανασκαφή έχει διττό χαρακτήρα, εκπαιδευτικό και ερευνητικό. Ως εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται κάθε Μάιο στο πλαίσιο του υποχρεωτικού μαθήματος «Ανασκαφική, Επεξεργασία Αρχαιολογικού Υλικού και Μουσειολογία» και αποτελεί το βασικό πεδίο πρακτικής άσκησης των φοιτητών αρχαιολογίας που θα ασχοληθούν με τη μελέτη και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως ερευνητικό πρόγραμμα αφορά μία θέση η οποία αποτέλεσε επίκεντρο ανθρώπινης δραστηριότητας με αξιοσημείωτη συνέχεια για τέσσερεις σχεδόν χιλιετίες, από τη Νεολιθική εποχή έως και την Ύστερη Αρχαιότητα.
Θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στις αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί στη θέση Πλάσι του Μαραθώνα, από το μέλος της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επίκουρο καθηγητή κ. Γιάννη Παπαδάτο, καθώς και παρακολούθηση της διαδικασίας ανασκαφής, τεκμηρίωσης και πρώτων μέτρων προστασίας των αρχαίων που αποκαλύπτονται στο πλαίσιο της συστηματικής έρευνας που διεξάγεται με τη συμμετοχή πλειάδας φοιτητών και ερευνητών.
Ως σημείο συνάντησης των συμμετεχόντων και αφετηρία της περιήγησης ορίζεται ο χώρος της ανασκαφής (είσοδος από Μάχης Μαραθώνος). Χώρος στάθμευσης υπάρχει εντός του ανασκάψιμου χώρου και στη συμβολή της λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Μάχης Μαραθώνος πλησίον της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση, βλ.: http://www.arch.uoa.gr/ereyna/anaskafes/plasi-mara8onas.html
Δήλωση συμμετοχής στο μέλος του ΔΣ, κα Μαρία Παπαπαύλου κιν. 6945079690, πρωί 10.00-13.00 και απόγευμα 18.00-22.00.
 
Στο Πλάσι η ιστορία του Μαραθώνα ξαναγράφεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου