~~~~~~~~~~

......................................................................................................................... ...ένα βήμα μπροστά.....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η Νέα Μάκρη είναι πόλη της βορειοανατολικής Αττικής. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μαραθώνα. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 15.554 κατοίκους. Ιδρύθηκε το 1924, από τον Αντώνιο Τζιζή, όταν έφθασαν οι πρώτοι κάτοικοί της, πρόσφυγες από τα παράλια της Λυκίας Μικράς Ασίας, από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη Λεβίσσι. Η οικιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Νέας Μάκρης τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία. Έχει έκταση 36.662 στρέμματα και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στους 13.986 κατοίκους. Ως παραθεριστικό κέντρο, το καλοκαίρι, ξεπερνά τους 90.000 - 120.000 κατοίκους μιας και έχει χιλιάδες μόνιμους παραθεριστές που διαθέτουν εξοχική κατοικία. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΟ ΜΑΤΙ

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Χρήστος Ζερεφός: «Δεν στον κόσμο η δυνατότητα εξόδου από την πύρινη λαίλαπα στο Μάτι»

Ειδήσεις, //  Επικαιρότητα 

Ο διακεκριμένος επιστήμονας εξηγεί ότι παρά την ένταση του φαινομένου και την αδυναμία να σταματήσει η πυρκαγιά, «θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη συνεννόηση οι εμπλεκόμενοι φορείς».

Στις παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου αναφέρεται σε συνέντευξή του ο επόπτης του Κέντρου Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός.
Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός, ο όποιος κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συμβάλει με ιδέες και προτάσεις για την επόμενη ημέρα, μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», εστιάζει στα λάθη που έγιναν.
«Η απουσία ενημέρωσης και ο κακός συντονισμός οδήγησαν στην τραγωδία», αναφέρει, ενώ τονίζει ότι «δεν δόθηκε στον κόσμο η δυνατότητα εξόδου από την πύρινη λαίλαπα».
«Νομίζω ότι οι εκτροπές της κυκλοφορίας δεν έγιναν συντονισμένα με την πυροσβεστική. Δεν δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε οι άνθρωποι να μεταβούν, ασφαλώς προς τη σωτηρία, δηλαδή προς τη θάλασσα. Και εν πάση περιπτώσει, έπρεπε να ξαναγυρίσουν πίσω όσοι έρχονται από Αθήνα και αντίστοιχα να επιστρέψουν όσοι οδηγούσαν από Μαραθώνα», αναφέρει.
Ο κ. Ζερεφός επισήμανε τον κίνδυνο από τις αναθυμιάσεις για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές. «Δεν είναι μόνο τα οξείδια μολύβδου που γίνονται σκόνη και είναι επικίνδυνα, αλλά είναι το θέμα των σκεπών και των μονώσεων από αμίαντο. Ο αμίαντος ακόμη και στην κατεδάφιση, επειδή είναι επικίνδυνος για καρκίνο στους πνεύμονες, απομακρύνεται ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο», σημειώνει ο κ. Ζερεφός.
«Το 2018 ήταν μια ανώμαλη». όπως λέει χρονιά, «ο Απρίλιος έδωσε ρεκόρ ζέστης και δυστυχώς ο Ιούλιος έδωσε ρεκόρ θανάτων από δασική πυρκαγιά. Δεν είναι μόνο το ακραίο καιρικό φαινόμενο, αλλά ένα μείγμα σωρείας γεγονότων που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία».

___________
ΠΗΓΗ

By Νέα Πρωινή  - 10 Αυγούστου 2018 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου