~~~~~~~~~~

......................................................................................................................... ...ένα βήμα μπροστά.....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η Νέα Μάκρη είναι πόλη της βορειοανατολικής Αττικής. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μαραθώνα. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 15.554 κατοίκους. Ιδρύθηκε το 1924, από τον Αντώνιο Τζιζή, όταν έφθασαν οι πρώτοι κάτοικοί της, πρόσφυγες από τα παράλια της Λυκίας Μικράς Ασίας, από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη Λεβίσσι. Η οικιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Νέας Μάκρης τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία. Έχει έκταση 36.662 στρέμματα και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στους 13.986 κατοίκους. Ως παραθεριστικό κέντρο, το καλοκαίρι, ξεπερνά τους 90.000 - 120.000 κατοίκους μιας και έχει χιλιάδες μόνιμους παραθεριστές που διαθέτουν εξοχική κατοικία. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΟ ΜΑΤΙ

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Η επιδείνωση των προβλημάτων της φτώχειας και της εξαθλίωσης έχει διαστάσεις τραγικές, παντού στον κόσμο, αυτόν τον σάπιο καπιταλιστικό κόσμο τα τελευταία χρόνια

Διχάζονται οι γνώμες για το τι ακριβώς συμβαίνει σε τούτη την εικόνα: Ο εφοπλιστής, δίνει στη γριούλα το πενηντάευρο ή της το παίρνει; Αιώνες τώρα το ίδιο ερώτημα, άλλοι το 'χουν ξεκάθαρα απαντήσει, άλλοι εξακολουθούν να μπερδεύονται και να βλέπουν θολά κι ανάποδα τα πράγματα.

Ένα δυό πράγματα, ίσως βοηθήσουν στην απάντηση. Δείτε:
-Δεν είναι πολύς καιρός, η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam , έκανε μια έκθεση για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Προέκυψε λοιπόν ότι σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πλούτος κατέχεται σήμερα από το 1% του πληθυσμού, επακριβώς οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο διαθέτουν όλοι μαζί τόσα όσα αντιστοιχούν στο ήμισυ των φτωχότερων του παγκόσμιου πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου κατέχει 110 τρισεκατομμύρια δολάρια, διευρύνοντας την ανισότητα σε επίπεδα που απειλούν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα για τις περισσότερες χώρες του κόσμου. 
Αυτό το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων αύξησε κατά την ίδια περίοδο τα εισοδήματά του σε 24 από τις 26 χώρες για τις οποίες κρατούνται στοιχεία από το 1980 έως το 2012. Από αυτούς, σχεδόν επτά στους δέκα ζουν σε χώρα όπου η οικονομική ανισότητα αυξήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια, γράφει η Oxfam. Οι διαπιστώσεις αυτές, που μάλιστα γίνονται στα συνέδρια των ίδιων των κεφαλαιοκρατών τι άλλο επιβεβαιώνουν παρά την ακραία καπιταλιστική πραγματικότητα αλλά και το γεγονός, ότι η κρίση ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τα μεγάλα μονοπώλια!. 
---
Στην Ελλάδα, ειδικότερα, τι συμβαίνει; H τελευταία έκθεση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse παρουσιάζει εξόχως αποκαλυπτικά στοιχεία για την υπερσυγκέντρωση του πλούτου και στην Ελλάδα όπως και σε όλο τον πλανήτη παρουσιάζει. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 48% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ στην Ελλάδα το 1% συγκεντρώνει το 56,1% του εγχώριου πλούτου. Η τράπεζα προειδοποιεί πως η αύξηση της ανισότητας μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα ύφεση.
Τα στοιχεία για την Ελλάδα καταδεικνύουν πως το 1% ενισχύθηκε την περίοδο της κρίσης. Ειδικότερα το πλουσιότερο 1% των Ελλήνων κατείχε το 2000 το 54,1% του πλούτου, το 2007 το 48,6%, ενώ το 2014 το 56,1%.
Στην έκθεση, που δημοσιεύτηκε στον Guardian, αναφέρεται πως ο παγκόσμιος πλούτος έχει αυξηθεί σε νέο επίπεδο ρεκόρ των 263 τρις δολαρίων, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 20,1 τρις, τη μεγαλύτερη από το 2007. Και αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει επίσης πως "συνολικά το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει λιγότερο από 1% του συνολικού πλούτου. Στον αντίποδα, το πλουσιότερο 10% κατέχει το 87% του παγκόσμιου πλούτου και το κορυφαίο 1% διαθέτει το 48,2% των παγκόσμιων στοιχείων ενεργητικού".
---
Κάποιοι στην Ελλάδα, επιμένουν να λένε πως "η κρίση έπληξε ΟΛΟΥΣ!"... Όλους; Όχι βέβαια! Όσο εξελίσσεται η κρίση, απόλυτα μονομερής σε βάρος των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, του λαού!, όσο ξεδιπλώνονται τα μνημόνια, και κι επιταχύνει η καπιταλιστική επίθεση, οι ολιγάρχες του πλούτου στην Ελλάδα γιγαντώνονται ακόμα περισσότερο! Διαφορετικά, πως εξηγείται ότι ενώ το πλουσιότερο 1% των Ελλήνων κατείχε το 2000 το 54,1% του πλούτου και το 2007 -πριν την κορύφωση της κρίσης και τα μνημόνια- το 48,6%, και το 2014, στην κορύφωση της κρίσης να εκτοξεύεται στο 56,1%.;;;
Όποιος σωστά απαντήσει τούτα τα ερωτήματα, θα χει και τη σωστή ερμηνεία του τι δηλαδή συμβαίνει στην εικόνα της ανάρτησης, αν δηλαδή ο εφοπλιστής δίνει στη γριούλα το πενηντάευρο ή της το παίρνει..
---
Η επιδείνωση των προβλημάτων της φτώχειας και της εξαθλίωσης έχει διαστάσεις τραγικές, παντού στον κόσμο, αυτόν τον σάπιο καπιταλιστικό κόσμο τα τελευταία χρόνια:
-Με την απελευθέρωση των τιμών και των αγορών εντάθηκε ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων (μαζικές απολύσεις, μοίρασμα 1 μόνιμης θέσης πλήρους απασχόλησης σε 2 ή και περισσότερες με την εξάπλωση της μερικής απασχόλησης κλπ.), γιατί αυτό επιτάσσει η μεγιστοποίηση των κερδών και υπερκερδών των μονοπωλίων, των πολυεθνικών και των συνεταίρων τους.
-Εντάθηκε το ξήλωμα των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και άλλων κατακτήσεων των εργαζομένων.
-Μεγάλωσε ο αριθμός των χωρών που οι εργαζόμενοι δεν έχουν πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές επειδή κάποιοι τους έκλεψαν, καταστρέφοντας την ικανότητά τους να ευημερήσουν. Ο πλούτος που συσσωρεύτηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη προέρχεται από ό,τι έκλεψαν από την Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική.
-Οι ισχυροί της Γης πατεντάρουν τους σπόρους, υποχρεώνοντας τους αγρότες να πληρώσουν ένα τρισ. δολάρια στις ΗΠΑ ως «δικαιώματα» με συνέπεια να αυξάνεται η φτώχεια τους κατά ένα τρισ. δολάρια.
-Με την ιδιωτικοποίηση του νερού οι μεγάλες πολυεθνικές κερδίζουν ένα τρισ. δολάρια, με συνέπεια από την εμπορευματοποίηση αυτού του αγαθού οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι κατά ένα τρισ. δολάρια.
-Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τις υποσχέσεις των ισχυρών της Γης για τον περιορισμό της φτώχειας με τη χορήγηση κάποιων κονδυλίων από τις πλουσιότερες χώρες προς τις φτωχότερες ή την ίδρυση Ταμείων Φτώχειας στις πλούσιες χώρες, το πρόβλημα θα οξύνεται, μέχρι τη στιγμή που οι φτωχοί και πεινασμένοι θα συντονίσουν την πάλη τους με τους εργαζόμενους στον κοινό αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών που επιτρέπουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτή τη μέρα φοβούνται υπηρέτες των κεφαλαιοκρατών - όπως κι αυτός ακόμη ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν όταν αποχωρώντας από θέση του είχε προειδοποιήσει πως ..."η εισοδηματική διαφορά μεταξύ πλουσίων και του υπόλοιπου πληθυσμού στις ΗΠΑ έχει μεγαλώσει τόσο πολύ που ενδέχεται να απειλήσει τη σταθερότητα του ίδιου του δημοκρατικού καπιταλισμού"..., όπως τον ονόμασε!...
Για το φαινόμενο της "ελεημοσύνης", που οι πλουτοκράτες επιστημονικά έχουν μελετήσει και εξελίξει για να παραμένουν φοβισμένοι και υποταγμένοι οι άνθρωποι, έχομε ξαναγράψει και θα ξαναγράψομε!
Ας το καταλάβουμε: ..."Tη ζωή που εμείς θέλουμε, δάχτυλα ενωμένα σε γροθιά μπορούν να τη φέρουν, τη ζωή που εκείνοι, οι άλλοι, μας ετοιμάζουν, δάχτυλα απλωμένα σε ελεημοσύνη, μπορούν να την ανεχτούν! 
Aς το καταλάβουμε! Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!...
----
Σημειώνω για την ιστορία του πράγματος -να γνωρίζετε κι εσείς- πως το φωτογραφικό στιγμιότυπο της ανάρτησης είναι από την κηδεία του γνωστού εκδότη Χρήστου Λαμπράκη το Φλεβάρη του 2010. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η σύζυγός του Μαριάννα προχωρούν με πένθιμο ύφος, όταν τους πλησιάζει μια γριούλα μαυροφορεμένη με μαντήλι και τους ζητάει ελεημοσύνη. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης -δεν έχει σημασία πως είναι ο συγκεκριμένος, θα μπορούσε να 'ναι κι άλλος, δεν αλλάζει η ουσία του θέματος!- βγάζει από την τσέπη του ένα πακέτο με εκατόευρα, βρίσκει ένα πενηντάευρο και της το δίνει.

 /10-02-2010/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου