~~~~~~~~~~

......................................................................................................................... ...ένα βήμα μπροστά.....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η Νέα Μάκρη είναι πόλη της βορειοανατολικής Αττικής. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μαραθώνα. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 15.554 κατοίκους. Ιδρύθηκε το 1924, από τον Αντώνιο Τζιζή, όταν έφθασαν οι πρώτοι κάτοικοί της, πρόσφυγες από τα παράλια της Λυκίας Μικράς Ασίας, από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη Λεβίσσι. Η οικιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Νέας Μάκρης τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία. Έχει έκταση 36.662 στρέμματα και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στους 13.986 κατοίκους. Ως παραθεριστικό κέντρο, το καλοκαίρι, ξεπερνά τους 90.000 - 120.000 κατοίκους μιας και έχει χιλιάδες μόνιμους παραθεριστές που διαθέτουν εξοχική κατοικία. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΟ ΜΑΤΙ

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Η Αττική σε κίνδυνο! από τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού

 του Δήμου Μαραθώνα, στη ΒΑ Αττική

 Περιβάλλον και Υγεία 


Έχοντας δεδομένα κάποια πράγματα στη ζωή μας, δεν συνειδητοποιούμε τον κίνδυνο που εγκυμονούν για την υγεία και το περιβάλλον. Άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους περιβάλλον και υγεία, είναι αυτά, που πρέπει να προστατεύονται με κάθε μέσο για να μπορούν να απολαμβάνουν ποιότητα ζωής, όλοι οι άνθρωποι!


Ένα ακόμα ψήφισμα του Avaaz, έρχεται να μας ενημερώσει και να μας αφυπνίσει για όσα μπορούν να συμβούν από τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα, στη ΒΑ Αττική.
Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής όπως θα περίμενε κανείς ή όπως νομίζουμε οι περισσότεροι από μας. Αφορά την Αττική, το νομό με τους περισσότερους κατοίκους στη χώρα μας και λόγω της θέσης της, τη μόλυνση του νότιου Ευβοϊκού, όπου κολυμπά και ψαρεύει μεγάλος αριθμός κατοίκων και επισκεπτών.
Όπως μας ενημερώνει το mail του Avaaz, η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει εδώ και χρόνια τη δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στο Γραμματικό. Αυτή τη στιγμή, το έργο βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του με την αγωνία των κατοίκων να φτάνει στα ύψη, για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του.

Οι λόγοι που κάνουν όλους να ανατριχιάζουν (σκεπτόμενοι και μόνο τη λειτουργία του) βασίζονται σε μια σειρά παράλογων και παράνομωνενεργειών που έχουν γίνει. Πρώτα πρώτα, το σημείο που κατασκευάζεται. Βρίσκεται σε βουνό το οποίο και εξαφανίστηκε σταδιακά για τη δημιουργία του. Στο σημείο υπάρχουν πηγές και ρέματα τα οποία καταλήγουν στις κοντινές παραλίες (στον Ευοϊκό) και ήδη παρά τα έργα προφύλαξης που έχουν γίνει δεν αποδίδουν, με αποτέλεσμα να κατεβαίνει ιζηματογενής λάσπη τόσο στη παραλία του Σέσι Γραμματικού, όσο και στις υπόλοιπες. Φανταστείτε να κατεβαίνουν τοξικά υπολείμματα...

Χάρτης ρεμάτων

Θα επηρεαστεί άμεσα ο υδροφόρος ορίζοντας σύμφωνα και με την έκθεση του καθ. Γεωλογίας & Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Λέκκας, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέα". Μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας αναφέρει: "το... μαύρο υγρό των αποστραγγισμάτων των σκουπιδιών - τα επικίνδυνα δηλαδή "κατακάθια" των απορριμμάτων - εξαπλώνεται με εντυπωσιακό τρόπο. Από την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο ως τις παρυφές της Φυλής και των Αχαρνών, όλες οι μετρήσεις σε βάθος 20, 50, 70 και 100 μέτρων ανίχνευσαν κάδμιο, αρσενικό, κυάνιο, μόλυβδο και
ψευδάργυρο».Το υπέδαφος μιας ολόκληρης περιοχής θεωρείται πλήρως κατεστραμμένο. «Σε όλη αυτή την έκταση δεν μπορεί να γίνει καμία γεώτρηση, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια για καλλιέργειες. Όσο πιο κοντινές στη χωματερή ήταν οι περιοχές από όπου είχαν ληφθεί τα δείγματα, τόσο οι ρύποι ανιχνεύονταν ακόμα και σε μηδενικό βάθος, στην επιφάνεια του εδάφους". 

Στα παραπάνω προστίθεται και το ενεργό σεισμικό ρήγμα του Ωρωπού, που βρίσκεται στο σημείο, καθώς και η μικρή απόσταση από τη λίμνη του Μαραθώνα η οποία όπως μαθαίνουμε χρησιμοποιείται για πότισμα στις καλλιέργειες της περιοχής. Να σημειώσουμε εδώ, πως είναι μια τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε από την ανέγερση του Φράγματος του Μαραθώνα στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την πόλη του Μαραθώνα, για την ύδρευση της Αθήνας, αποδεικνύοντας περίτρανα την ύπαρξη ρεμάτων, πηγών και χειμάρρων στην περιοχή.
Και αναρωτιόμαστε πώς γίνεται η Πολιτεία να απαγορεύει σε αρκετών χιλιομέτρων ακτίνα από τη λίμνη, την οικοδόμηση κατοικιών και επιτρέπει την οικοδόμηση ΧΥΤΥ!!!


Για όλους αυτούς τους λόγους η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απεντάξει διαπαντός το έργο από τη χρηματοδότηση ως περιβαλλοντικά επιζήμιο (αφού δεν πληρεί τις προϋποθέσεις) και θα επιβάλλει πρόστιμα με τη λειτουργία του. Παράλληλα θα ζητήσει τα χρήματα, που ήδη δαπάνησε για την κατασκευή του, να επιστραφούν.
Ο ΧΥΤΥ Γραμματικού θα μας κοστίζει με άλλα λόγια, όχι μόνο υγεία αλλά και κάμποσα εκατομμύρια το χρόνο!!
Το επιχείρημα πως ο ΧΥΤΥ Γραμματικού θα αντικαταστήσει το ΧΥΤΑ της Φυλής, αφού θα λειτουργεί η ανακύκλωση και στο Γραμματικό θα πηγαίνουν μόνο τα υπολείμματα (τα πιο σοβαρά στην ουσία για την υγεία, τοξικά κλπ) είναι σαθρό, αν σκεφτεί κανείς πως η Φυλή θα λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι και το 2035 (σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής).
Ο Σαρωνικός μολύνθηκε, τώρα πρέπει να μολυνθεί και ο Ευβοϊκός;
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, διαβάζοντας το κείμενο της ψηφοφορίας νιώσαμε την ανάγκη να το μοιραστούμε μαζί σας και να σας ενημερώσουμε για την οικολογική βόμβα που κατασκευάζεται στην Αττική, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία όλων!

Πάρτε θέση εδώ, γιατί η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, είναι στο χέρι όλων μας!

_______________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου