~~~~~~~~~~

......................................................................................................................... ...ένα βήμα μπροστά.....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η Νέα Μάκρη είναι πόλη της βορειοανατολικής Αττικής. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μαραθώνα. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 15.554 κατοίκους. Ιδρύθηκε το 1924, από τον Αντώνιο Τζιζή, όταν έφθασαν οι πρώτοι κάτοικοί της, πρόσφυγες από τα παράλια της Λυκίας Μικράς Ασίας, από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη Λεβίσσι. Η οικιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Νέας Μάκρης τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία. Έχει έκταση 36.662 στρέμματα και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στους 13.986 κατοίκους. Ως παραθεριστικό κέντρο, το καλοκαίρι, ξεπερνά τους 90.000 - 120.000 κατοίκους μιας και έχει χιλιάδες μόνιμους παραθεριστές που διαθέτουν εξοχική κατοικία. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΟ ΜΑΤΙ

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Pet Festival στη Νέα Μάκρη στις 2 & 3 Ιουλίου



Pet Festival θα πραγματοποιηθεί στις 2 & 3 Ιουλίου στο Κτήμα Ράϊκου, στον Πεζόδρομο της Νέας Μάκρης.
Σάββατο 2 Ιουλίου: 
Ημέρα Υιοθεσίας. Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά, τον νέο σας παντοτινό φίλο!!!
Κυριακή 3 Ιουλίου: 
PET Καλλιστεία!!!! Λάβετε συμμετοχή και ελάτε να διακριθείτε ή να θαυμάσετε!!!
Μουσική- Χορός- Πολλές Εκπλήξεις και….ΣΟΥΠΕΡ BAZAAR και τις 2 ημέρες με πολλά και πλούσια δώρα για τους τετράποδους, αλλά και δίποδους επισκέπτες μας!!!
Ωράριο: Σαββάτο & Κυριακή 17.00-22.00
Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής: 6908 677124
Μην το χάσετε, θα χάσετε!!!!!


_____________
http://www.irafina.gr/pet-festival-sti-nea-makri/

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Μαραθώνας: Πεδίον Δόξης



Κείμενο: Ηλέκτρα Φατούρου
Φωτογραφίες: Γιώργος Πατρουδάκης

Eνα ηρωικό πεδίο μάχης, μια λίμνη που χάρισε στους Αθηναίους το πιο πολύτιμό τους αγαθό, υγρότοποι, αρχαία ιερά και φρυκτωρίες μπλέκονται στα πόδια του βορειοανατολικότερου άκρου της Αττικής και εμπλουτίζουν τον ήδη ειδυλλιακό χάρτη των λατρεμένων μας εξορμήσεων!

Ο Τύμβος των Αθηναίων, χώρος ταφής των Ελλήνων πεσόντων της ηρωικής μάχης
%IMAGEALT%
Είτε πάρεις την Αθηνών-Λαμίας, είτε ακολουθήσεις τη γραφική διαδρομή απ' τον αυχένα της Πεντέλης, είτε επιλέξεις την Αττική οδό φτάνεις αισίως στον Σχοινιά, στη Νέα Μάκρη και στον Ωρωπό, στο τρίπτυχο της βορειοανατολικής Αττικής - ορισμό των κοντινών αποδράσεων.

Με το που χαμογελάει ο ήλιος, να σου οι Αθηναίοι στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στο πευκοδάσος του Σχινιά, στα Δικαστικά, στη Σκάλα Ωρωπού, πανέτοιμοι για το πρώτο, μοναχικό ή πλήρως εξοπλισμένο, με όλα τα κομφόρ, μπάνιο. Αυτό που ίσως δεν υπολογίζουμε είναι πως η συγκεκριμένη εξόρμηση δίνει το έναυσμα για ένα ταξίδι στον χρόνο, με φόντο το πλούσιο ιστορικό και φυσικό υπόβαθρο της περιοχής.

Το προστατευόμενο δάσος Σχινιά, ένα από τα ελάχιστα της Ελλάδας και της Μεσογείου, εκτείνεται για 3χλμ. κατά μήκος της φημισμένης ακτογραμμής και περιλαμβάνει (κυρίως) κουκουναριές και πεύκα
%IMAGEALT%
Εχουμε λοιπόν και λέμε: Μαραθώνας. Η ιστορική πεδιάδα που εφάπτεται στην πολύβουη ακτογραμμή αποτέλεσε το ηρωικό πεδίο της μάχης-ορόσημο που σήμανε το τέλος της πρώτης περσικής εισβολής και πρωτοστάτησε στη γένεση του αθλήματος του μαραθωνίου δρόμου. Δύο σε ένα. Αρχαιολογικό, λοιπόν, και Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, μπαίνουν δικαίως και αυτεπάγγελτα στα επιλεγμένα σημεία της διαδρομής.

Για όσους, βέβαια, δεν αρέσκονται να κλείνονται σε «κουτιά» υπάρχει λύση: οι τύμβοι των 192 πεσόντων Αθηναίων και Πλαταιεών, όπως επίσης και ο χώρος ταφής των σφαγιασθέντων Περσών που ορίζεται από το περίφημο Τρόπαιο των Αθηναίων.

Το Φράγμα Μαραθώνος, το μαρμάρινο θαύμα που υδροδότησε την Αττική
%IMAGEALT%
Σημαντικότερο μνημείο εκ των τριών ο 9 μ. ύψους, 185 μ. περιμέτρου και 50 μ. διαμέτρου «Σωρός», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται ο Τύμβος των Αθηναίων ή Μαραθωνομάχων (βόρεια του Αγ. Παντελεήμονα), ο οποίος αυτομάτως μας μεταφέρει 2.500 χρόνια πίσω, στην ιστορική νίκη του 490 π.Χ., οπότε επετεύχθη το πρώτο μεγάλο πλήγμα στην περσική αλαζονεία, στην έως τότε αήττητη περσική απειλή.

Χάριν της ιστορίας αναφέρουμε πως: 600 περσικές τριήρεις και 300.000 στρατιώτες (ο ακριβής τους αριθμός δεν έχει εξακριβωθεί) ήλθαν αντιμέτωποι με 10.000 Αθηναίους και Πλαταιείς, οι οποίοι, υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Μιλτιάδη, θριάμβευσαν, και ως εκ τούτου ενέπνευσαν την ομοψυχία των Ελλήνων, ισχυροποίησαν το νέο δημοκρατικό καθεστώς και προετοίμασαν το έδαφος για τις επερχόμενες νίκες της Σαλαμίνας και των Πλαταιών.

Στις ανασκαφές του Σωρού που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 19ου αι., ανακαλύφθηκε ένα παχύ στρώμα στάχτης και κάρβουνων, απόδειξη πως οι νεκροί κάηκαν και ενταφιάστηκαν όπου «έπεσαν», όπως συνηθιζόταν στην αρχαία Αθήνα. Μάλιστα, στο εσωτερικό του βρέθηκαν και ίχνη του «νεκρόδειπνου», καθώς σύμφωνα με το έθιμο οι νικητές περισυνέλεγαν τους νεκρούς, τους έθεταν στην πυρά και παρακάθονταν σε δείπνο για να υμνήσουν την ανδρεία τους.

Ο μικρότερος τύμβος των Πλαταιών εντοπίζεται σε περιφραγμένη έκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ εξίσου σημαντικά είναι και τα ευρήματα στο παρακείμενο, Πρωτοελλαδικής Περιόδου νεκροταφείο στο Τσέπι (οι ανασκαφές του οποίου έφεραν στο φως 68 επιφανειακούς τάφους που στην πλειονότητά τους περιείχαν χειροποίητα κτερίσματα κυκλαδικής τεχνοτροπίας).

Ο απόηχος της νίκης του Μαραθώνα ταυτίζεται με την ιστορία / μύθο / θρύλο του πρώτου μαραθωνοδρόμου οπλίτη Φειδιππίδη (κατά άλλους αναφέρεται ως Θέρσιππος ή Ευκλής) ο οποίος διένυσε τα ξακουστά 42.195 χιλιόμετρα απ' το πεδίο της μάχης ως την Αθήνα. Μετά τη μεταφορά της χαρμόσυνης είδησης -αναφώνησε το περίφημο «νενικήκαμεν»-, εξέπνευσε, επισκιάζοντας στον αιώνα τον άπαντα τη δόξα ακόμα και των μεγαλύτερων πρωταγωνιστών της ανέλπιστης αυτής νίκης.

Η νύχτα αγκαλιάζει τη Νέα Μάκρη
%IMAGEALT%
Αν και η ιστορικότητα του περιστατικού στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης, όταν στα 1894 αποφασίστηκε η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων με πρώτη διοργανώτρια την Ελλάδα, ο φίλος και «σύμμαχος» του εμπνευστή Πιερ ντε Κουμπερτέν, Μισέλ Μπρελ, με βάση τη συγκεκριμένη ιστορία, πρότεινε τη διοργάνωση ενός δρόμου αντοχής από τον Μαραθώνα έως το Καλλιμάρμαρο - μια διαδρομή- σύμβολο για τη δόξα και τα ιδεώδη της αρχαίας Αθήνας. Το δημοφιλέστερο και μαζικότερο αγώνισμα δρόμου είχε γεννηθεί...


Βουτιά στην ιστορία
Κάπου εδώ αρχίζεις να το συνειδητοποιείς. Αντί για τις ακτές του Ευβοϊκού, μπορείς κάλλιστα να βουτήξεις στην... Ιστορία. Στη Νέα Μάκρη, για παράδειγμα, δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, στα 1968, κατά τις εργασίες εκσκαφής για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας, εντοπίστηκαν τμήματα ιερού και γιγαντιαία μαρμάρινα αγάλματα. Οι έρευνες αποκάλυψαν ένα αιγυπτιακό ιερό αφιερωμένο στην Ισιδα πάνω στο τεχνητό νησί στο Μικρό Ελος της Μπρεξίζας.

Η δημιουργία της λίμνης Μαραθώνα άλλαξε για πάντα το τοπίο
%IMAGEALT%
Το συγκρότημα αποδίδεται στον Ηρώδη τον Αττικό, εποχής 160 μ.Χ., ο οποίος επέλεξε τη συγκεκριμένη τοποθεσία καθότι ο Μαραθώνας ήταν ο τόπος καταγωγής και διαμονής του. Και αν αναρωτιέστε τι δουλειά είχε εδώ η Ισιδα; Η λατρεία της εξαπλωνόταν σταδιακά στη Μεσόγειο και τον 4ο π.Χ αι., μέσω των εμπορικών σχέσεων, έφτασε στη χώρα μας...

Πάντως, τα έργα του Ηρώδη δεν σταματούν εκεί: νότια της λίμνης Μαραθώνα, στο φαράγγι της Οινόης και κοντά στον ομώνυμο φράγκικο πύργο, εντοπίστηκε ημικυκλική εξέδρα και μνημειακή κρήνη που αναφέρεται ως Πύθιον της Οινόης (ή του Απόλλωνα), απ' από όπου ξεκινούσε η Αθηναϊκή πομπή προς τους Δελφούς.

Ας κάνουμε όμως ένα διάλειμμα. Ανάμεσα στο περίφημο φαράγγι, στην πεδιάδα του Μαραθώνα και στον απώτερο στόχο, το παράκτιο ιερό του αρχαίου Ραμνούντος και εν τέλει τον Ωρωπό, ξεδιπλώνεται το Εθνικό Πάρκο Σχινιά (ανατολικά) και η τεχνητή λίμνη Μαραθώνα (δυτικά). Αμφότερα κατ' εξοχήν αξιοθέατα της περιοχής, που όσο να 'ναι, την έχουν τη σχέση τους... ως δύο από τους δέκα εναπομείναντες υγρότοπους της Αττικής!

Κατ' αρχήν, η λειψυδρία, αποτελούσε από την αρχαιότητα «αγκάθι» της Αττικής, το οποίο εντάθηκε με τη συρροή του προσφυγικού πληθυσμού (οι πρώτοι κάτοικοι της Ν. Μάκρης ήταν Μικρασιάτες). Το κράτος επενέβη και η θέση του μεγαλύτερου έργου της σύγχρονης Αθήνας επιλέχθηκε χάρη στην ύπαρξη των γύρω λόφων που θα οδηγούσαν τα όμβρια ύδατα στο φυσικά σχηματιζόμενο κοίλωμα.

Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε το 1929 και ως ήταν φυσικό έκανε... πάταγο, καθώς εκτός από τον σπουδαίο ρόλο που έπαιζε, ήταν εξ ολοκλήρου επενδυμένο με πεντελικό μάρμαρο! Με μέγιστο ύψος 54 μ., πλάτος 48 μ., έκταση 2,45 τ. χλμ. και βάθος 54 μ. υδροδοτούσε τους 800.000 κατοίκους της Αθήνας και του Πειραιά μέχρι το 1959.

Ο Τύμβος των Πλαταιέων
%IMAGEALT%
Η ραγδαία αύξηση των κατοίκων της πρωτεύουσας οδήγησε σε σύνδεση με τη λίμνη Υλίκη, ενώ η τεχνητή λίμνη του Μόρνου ανέλαβε την υδροδότηση της Αθήνας το 1981. Το σπάνιο πλέον οικοσύστημα αποτελεί μία από τις αγαπημένες στάσεις των διερχομένων και, σημειωτέον, στη βάση του αποκαλύπτει το ομοίωμα του «Θησαυρού των Αθηναίων» - του ναού που ανήγειραν οι θριαμβευτές στους Δελφούς εις μνήμην της απόκρουσης της περσικής εισβολής.

Εξ ανατολάς τώρα, παρέα με τους kite surfers, τους κωπηλατοδρόμους και τα ουζερί που φλερτάρουν με το κύμα εξαπλώνονται τα 14 τ.χλμ του Εθνικού Πάρκου Σχινιά: ένας υγροβιότοπος, ένα παράλιο πευκοδάσος, μία χερσόνησος, ένας λόφος και ένας μαγευτικός όρμος που ουσιαστικά ταυτίζονται με τον χώρο στρατοπέδευσης των Περσών.

Η αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου, αφιερωμένη στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών
%IMAGEALT%
Ενταγμένα στο δίκτυο Natura, συμπεριλαμβάνονται στις σημαντικές περιοχές διαχείμανσης πουλιών, καθώς έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 175 είδη. Υπέρτατο σημείο θέας το υπερυψωμένο παρατηρητήριο στο Μεγάλο Ελος -συνέχεια του δάσους Κουκουναριάς- ανάμεσα στους καλαμιώνες και στα υγρά λιβάδια... Ονειρο.

Η συνέχεια μας βρίσκει ανατολικά του Γραμματικού και βόρεια της Αγίας Μαρίνας, εκεί που από τον 6ο αι. π.Χ. αγναντεύει τα περάσματα το ιερό της Νέμεσης του αρχαίου Ραμνούντος. Μέρος φρουρίου ουσιαστικά, μαζί με αυτό του Σουνίου κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου για τον έλεγχο των πλοίων με κατεύθυνση προς Αθήνα. Δυστυχώς, ο χώρος είναι κατά το ήμισυ επισκέψιμος λόγω ελλείψεως προσωπικού. Συνεπώς, αν δεν αλλάξει κάτι, δύσκολα θα κατηφορίσουμε στο ομορφότερο, παράλιο κομμάτι...

O αρχαίος Ραμνούς εποπτεύει τα θαλάσσια περάσματα
%IMAGEALT%
Κανένα πρόβλημα στο Αμφιάρειο του Ωρωπού, το ιερό του ήρωα του Αργους Αμφιαράου – το σπουδαιότερο της αρχαίας Ελλάδας. Η λατρεία του προέκυψε καθώς ο Δίας τον έκανε αθάνατο, στέλνοντας του κεραυνό και καταποντίζοντάς τον σε βάραθρο για να τον σώσει απ' τους εχθρούς του. Λατρεύτηκε λοιπόν ως χθόνιος θεός, με θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ τα ιερά του λειτουργούσαν ως θεραπευτήρια.
Περπατάς τώρα στα ερείπια, στα τμήματα των λουτρών, στο αρχαίο θέατρο, ως την πηγή που αγκαλιάζει τις όχθες του χειμάρρου της Χαράδρας. Και από εδώ, τι ωραιότερο, απ' το να «πιάσεις» Χαλκούτσι, Κάλαμο και Σκάλα Ωρωπού, να ψάξεις μες στα άτακτα χτισμένα προάστια για τους πύργους του Βαρνάβα, να φας όσο χρόνο έχεις για να ανακαλύψεις τις δύο λέξεις που σημαίνουν τόσο πολλά για μένα, για σένα, για όλους μας: «Ποιότητα ζωής», στον βουνίσιο αέρα που αναπνέεις μια ανάσα απ' την Αθήνα. Στο χάδι της θάλασσας.



________________

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

«Μαραθώνας: το επόμενο Βήμα» την Τρίτη 7 Ιουνίου στο Μουσείο Ακρόπολης

Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη του Μαραθώνα, ενός τόπου με μοναδική ιστορία, σπάνιο φυσικό περιβάλλον και αδιαμφισβήτητη πολιτιστική αξία;

Πώς και γιατί ένας τέτοιος τόπος δεν προστατεύεται επαρκώς και δεν αξιοποιείται σωστά ώστε να προσφέρει ποιότητα ζωής στους κατοίκους και να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες του;
Τι μπορεί να γίνει ώστε να αξιοποιηθεί η δυναμική του διεθνούς brand του Μαραθωνίου δρόμου και να συνδεθεί με τον τόπο καταγωγής του;
Ποιες είναι οι προτάσεις του Δημόσιου τομέα αλλά και της κοινωνίας των πολιτών για να μπορέσει ο Μαραθώνας να προχωρήσει μπροστά;

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, διοργανώνει την ημερίδα «Μαραθώνας: το επόμενο Βήμα», την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, 16.30-20.00, Μουσείο Ακρόπολης, (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα).
Στόχος της ημερίδας είναι να ακουστούν συγκεκριμένες προτάσεις και να ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση ώστε ο Μαραθώνας να καταστεί διεθνής τουριστικός προορισμός, με βασικούς άξονες ανάπτυξης: α/ την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του, και β/ την ανάδειξη των ποιοτικών τοπικών προϊόντων, στοιχεία που αποτελούν άλλωστε την ξεχωριστή ταυτότητα και το συγκριτικό πλεονέκτημά του.

Καθαρισμός στο Δάσος Σχινιά – 3/6/2016 – για την Ημέρα Περιβάλλοντος
Εξάλλου, στο ευρύτερο πλαίσιο της ημερίδας και εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η ΕΛΛΕΤ σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα (ΦΟΔΕΠΑΣΜ), διοργανώνει την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 και ώρα 11:00, καθαρισμό στο πευκοδάσος του Σχινιά με τη συμμετοχή μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα.
Ο καθαρισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών και των κατοίκων της περιοχής για ενεργό συμμετοχή στην προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικής περιοχής του Μαραθώνα, ενώ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για όλους μας να επισκεφθούμε τον τόπο 3 μόνο ημέρες πριν από την Ημερίδα της 7ης Ιουνίου όπου θα συζητηθεί το θέμα της αξιοποίησης, της αειφόρου ανάπτυξης και των δυνατοτήτων του Μαραθώνα διεξοδικά.

Σημείο Συνάντησης: Χώρος Στάθμευσης Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχινιά
Ημέρα & Ωρα Συνάντησης: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016, στις 11:00.
Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε όλους! Γάντια, σακούλες και νερά θα παρέχονται σε όλους τους συμμετέχοντες – μην ξεχάσετε το απαραίτητο καπέλο και αντηλιακό για την προστασία σας!
Περισσότερες πληροφορίες: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, κα Κ. Βλάχου 210-3225245 (εσωτ. 6).
Η ΕΛΛΕΤ δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην περιοχή του Μαραθώνα – σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνος, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα και τα σχολεία της περιοχής.
________________