~~~~~~~~~~

......................................................................................................................... ...ένα βήμα μπροστά.....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η Νέα Μάκρη είναι πόλη της βορειοανατολικής Αττικής. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μαραθώνα. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 15.554 κατοίκους. Ιδρύθηκε το 1924, από τον Αντώνιο Τζιζή, όταν έφθασαν οι πρώτοι κάτοικοί της, πρόσφυγες από τα παράλια της Λυκίας Μικράς Ασίας, από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη Λεβίσσι. Η οικιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Νέας Μάκρης τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία. Έχει έκταση 36.662 στρέμματα και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στους 13.986 κατοίκους. Ως παραθεριστικό κέντρο, το καλοκαίρι, ξεπερνά τους 90.000 - 120.000 κατοίκους μιας και έχει χιλιάδες μόνιμους παραθεριστές που διαθέτουν εξοχική κατοικία. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΟ ΜΑΤΙ

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

S.O.S-S.O.S - Το ποταμάκι (γεφυράκι) το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο Αιγυπτιακό ιερό και το ξενοδοχείο Golden Coast, κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου της Νέας Μάκρης το νερό έχει ένα έντονο καφέ χρώμα, ενώ ταυτόχρονα ανέδυε μία αμυδρή (προφανώς λόγω χημικών) μυρωδιά λυμάτων, σκουπίδια υπήρχαν παντού, ενώ δεν υπήρχε ίχνος ζωής στο ρυπαρό ποταμάκι


Chrysa Anesti
δημοσίευση του Chletsos Vassilis.




S.O.S-S.O.S- και πάλι S.O.S
Μα επιτέλους τι θα γίνει με αυτό το ξενοδοχείο που προκαλεί αυτή την κατάσταση, όχι μόνο εδώ και 20 ημέρες όπως γράφει ο φίλος Βασίλης αλλά πολλά χρόνια τώρα. Θα αυτοδικήσω μου φαίνεται.


Σήμερα το πρωί πέρασα από το ποταμάκι (γεφυράκι) το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο Αιγυπτιακό ιερό και το ξενοδοχείο Golden Coast, κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου της Νέας Μάκρης.
Στο ποταμάκι υπήρχε χρόνια τώρα ένας μικρός βιότοπος με νερό χελώνες, ψάρια φραγκόκοτες και άλλα πτηνά. Είχε γίνει μάλιστα συνήθεια τόσο από περαστικούς όσο και από τους παρακείμενους τουρίστες του ξενοδοχείου, να ταΐζουν τις νεροχελώνες και τα ψαράκια.
Σήμερα περνώντας παρατήρησα, πως το νερό είχε ένα έντονο καφέ χρώμα, ενώ ταυτόχρονα ανέδυε μία αμυδρή (προφανώς λόγω χημικών) μυρωδιά λυμάτων, σκουπίδια υπήρχαν παντού, ενώ δεν υπήρχε ίχνος ζωής στο ρυπαρό ποταμάκι.

Ενημερώθηκα πως το πρόβλημα αυτό υπάρχει εδώ και είκοσι περίπου ημέρες. Ολες οι νεροχελώνες αποτελούν παρελθόν τα πτηνά επίσης, ενώ ένας αδέσποτος σκύλος ο οποίος είχε βρει καταφύγιο εδώ και καιρό σε χώρο κοντά στο ποταμάκι, ήπιε νερό από εκεί , με αποτέλεσμα να ψοφήσει εντός τεσσάρων ημερών. Όπως επίσης με ενημέρωσαν η δημοτική αρχή έχει λάβει γνώση της κατάστασης….
Αυτό που συμβαίνει είναι εγκληματικό, τόσο για την δημόσια υγεία, τους τουρίστες που λούονται αμέριμνοι ακριβώς δίπλα στο τοξικό ποτάμι λυμάτων, αλλά και για την καταστροφή ενός μικρού βιότοπου. Και ο νοών νοήτω….!!!

____________
Υ.Γ • Ο δήμος Μαραθώνα είναι ένας από τους 12 δήμους της χώρας με κρούσματα ελονοσίας.
• Στις 4 Αυγούστου με εξαιρετικά επείγουσα απόφασή που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, όπου δεν επιτρέπεται η κολύμβηση, συμπεριλαμβάνεται και οι περιοχές , «σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού που βρίσκονται στις περιοχές Ν. Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας ΘΑΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου