~~~~~~~~~~

......................................................................................................................... ...ένα βήμα μπροστά.....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η Νέα Μάκρη είναι πόλη της βορειοανατολικής Αττικής. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μαραθώνα. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 15.554 κατοίκους. Ιδρύθηκε το 1924, από τον Αντώνιο Τζιζή, όταν έφθασαν οι πρώτοι κάτοικοί της, πρόσφυγες από τα παράλια της Λυκίας Μικράς Ασίας, από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη Λεβίσσι. Η οικιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Νέας Μάκρης τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία. Έχει έκταση 36.662 στρέμματα και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στους 13.986 κατοίκους. Ως παραθεριστικό κέντρο, το καλοκαίρι, ξεπερνά τους 90.000 - 120.000 κατοίκους μιας και έχει χιλιάδες μόνιμους παραθεριστές που διαθέτουν εξοχική κατοικία. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΟ ΜΑΤΙ

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Διάλεξη της ψυχολόγου Κατερίνας Φίλη, με θέμα: “Eνδοσχολική Βία: Ζήτημα οικογένειας, παιδείας και κοινωνίας" στο Κινηματοθέατρο Αλίκη

  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ 


  Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η 

Ο Δήμος Μαραθώνα σας προσκαλεί Την Κυριακή 26 Απριλίου 2015 και ώρα 11.00 π.μ Στο Κινηματοθέατρο Αλίκη στην διάλεξη  της Ειδικής Παιδαγωγού και ψυχολόγου Κατερίνας Φίλη, 
Με θέμα: “Eνδοσχολική Βία: Ζήτημα οικογένειας, παιδείας και κοινωνίας" Κατόπιν θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με το κοινό και έκθεση των βιβλίων της κας Φίλη με θέματα Σύγχρονης Ψυχολογίας και παιδαγωγικής Συμβουλευτικής για την οικογένεια και το παιδί. 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
 ΗΛΙΑΣ ΨΗΝΑΚΗΣ

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

"Ξενάγηση των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, στο Βοτανικό Κήπο Αθηνών

   Φίλοι Μουσείου Μαραθώνα   


Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους διοργανώνουν ξενάγηση στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο, την Κυριακή 19 Απριλίου 2015 και ώρα 10:30 π.μ. Το μισθωμένο πούλμαν θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο του Μαραθώνα, Οινόης 6, στις 09:00 και από τον χώρο έμπροσθεν του παλαιού εργοστασίου πορσελάνης της Νέας Μάκρης (Στάση ΚΤΕΛ) στις 09:15. Το κόστος συμμετοχής είναι 5 € για τα ταμειακώς εντάξει μέλη του συλλόγου και 8 € για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Στα ανωτέρω ποσά περιλαμβάνεται η μετακίνηση και το κόστος της ξενάγησης. Για δηλώσεις συμμετοχής: (6-9μ.μ.) 2294098678, 6977617040, vdelagram@gmail.com.
"Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους ή αλλιώς ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος, ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με απίστευτη οργάνωση και εντυπωσιακή βλάστηση από φυτά και δέντρα, που σπάνια συναντά κανείς στην Ελλάδα. Ο βοτανικός αυτός κήπος βρίσκεται στο Χαϊδάρι, στα Δυτικά προάστια της Αθήνας. Η δημιουργία του ξεκίνησε τη δεκαετία του '50, χάρη στο κληροδότημα του ακαδημαϊκού Αλέξανδρου Διομήδους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την παραχώρηση της δασικής έκτασης όπου αναπτύσσεται ο Κήπος από το Υπουργείο Γεωργίας, ενώ οι εργασίες κατασκευής του στηρίχθηκαν στα σχέδια της πανεπιστημιακού H. Hammerbacher.
Ο χώρος παραδόθηκε στο κοινό το 1975. Από τότε, ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα και διαδρομές.
Περνώντας την είσοδο του κήπου, ένας μαγικός κόσμος γεμάτος λυγερόκορμα δέντρα, πολύχρωμα λουλούδια, φαρμακευτικά φυτά, λιμνούλες με νούφαρα, σκιερούς διαδρόμους με μπαμπού και τόσα άλλα… ξεδιπλώνονται μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας! Σε μια καταπράσινη έκταση 1.860 στρεμμάτων, πλημμυρισμένη από 2.500 είδη φυτών από όλο τον κόσμο, η φύση είναι η μεγάλη «πρωταγωνίστρια»! Η ματιά «αγκαλιάζει» τρυφερά τα λουλούδια που λικνίζονται από το ανοιξιάτικο αεράκι, ενώ στον αέρα οι ευωδιές των τριαντάφυλλων του ροδώνα μπερδεύονται γλυκά με τη μυρωδιά της ρίγανης, της μέντας και του ανθισμένου θυμαριού… Πολύ γρήγορα θα το νιώσετε με όλες τις αισθήσεις σας γιατί τον αποκαλούν «Κήπο των απολαύσεων»! Ειδικές ταμπελίτσες με τα ονόματα των φυτών, γραμμένες στα ελληνικά και τα λατινικά, σας κατατοπίζουν για τα είδη των φυτών που συναντάτε, έτσι ώστε εκτός από την περιπλάνηση σ’ έναν καταπράσινο «παράδεισο», θα φύγετε από εδώ πιο πλούσιοι και σε γνώση…"

ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΑΑΑ...

Καινοτόμο σύστημα κομποστοποίησης δύο νέων Ελλήνων διακρίνεται στο εξωτερικό




Ένα πρωτότυπο δίκτυο  κομποστο-ποίησης που σχεδίασαν δύο νέοι Έλληνες βρίσκεται μεταξύ των 16 σχεδίων που επελέγησαν στον διαγωνισμό Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Οι δύο νέοι με καταγωγή από την Καλαμάτα, ο 23χρονος Γιάννης Μουργής, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ, και ο 24χρονος συντοπίτης του Κωνσταντίνος Κουλοχέρης, φοιτητής Δημοσιογραφίας στο Λονδίνο, σχεδίασαν ένα σύστημα κομποστοποίησης το οποίο λειτουργεί σε επίπεδο γειτονιάς και που στόχο έχει να μετατρέψει τον κοινό παραγωγό σκουπιδιών σε οικιακό παραγωγό κομπόστ και να τον συνδέσει με την αγορά, όπως πχ με τους αγρότες που έχουν ανάγκη από -ακριβό μάλιστα- λίπασμα.
Όπως αναφέρει ο κ. Μουργής στην “Καθημερινή” το οικονομικό όφελος είναι συνολικό, «αφού θα εξοικονομούμε πόρους τόσο από τη διαχείριση των σκουπιδιών όσο και από την αποφυγή των σχετικών προστίμων από την Ε.Ε.».
Ο ξύλινος κομποστοποιητής που προβλέπει το σχέδιό τους έχει κόστος που δεν ξεπερνά τα 60 Ευρώ.
Το σύστημα που προτείνουν λειτουργεί μέσα από την εγγραφή των ενδιαφερομένων σε μια πλατφόρμα και την απόκτηση πόντων ανάλογα με τη δραστηριότητά τους.
Απώτερος στόχος τους είναι η δημιουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου φορέα, που θα λειτουργεί αυτόνομα από την επίσημη Πολιτεία.
— Ρύπανση στον Ταΰγετο
Όπως επιβεβαιώνει η Καθημερινή, τα απορρίμματα αποτελούν μείζον πρόβλημα στην Καλαμάτα, καθώς μεταφέρονταν στην περίφημη τοποθεσία Μαραθόλακκα στον Tαΰγετο, επί πολλά έτη.
Σύμφωνα με γεωλογικές μελέτες, ο Ταΰγετος είναι η πλέον ακατάλληλη επιλογή για εγκατάσταση ΧΑΔΑ, αφού το υπέδαφος είναι πορώδες και οτιδήποτε απορρίπτεται στο βουνό περνάει άμεσα στον υδροφόρο ορίζοντα, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το σύστημα υδροδότησης της πόλης όσο και τον ποταμό Νέδωνα.
Για τους παραπάνω λόγους σχηματίστηκαν κινήσεις πολιτών που διεκδίκησαν το κλείσιμο της χωματερής και την εξεύρεση λύσης στο χρόνιο πρόβλημα.